Egy vezérigazgató öt tippje a béralku megnyeréséhez

Egy vezérigazgató öt tippje a béralku megnyeréséhez

Kevés olyan izgalmas dolog van, mint amikor az álláskeresés végére érsz - amikor vége van az összes körnek és végre egy hivatalos ajánlat kerül a kezeid közé.

Izgatott vagy a pozícióddal kapcsolatban, és alig várod, hogy végre elkezdhess dolgozni. Még egy olyan dolgod van hátra, ami

Kevés olyan izgalmas dolog van, mint amikor az álláskeresés végére érsz - amikor vége van az összes körnek és végre egy hivatalos ajánlat kerül a kezeid közé.

Izgatott vagy a pozícióddal kapcsolatban, és alig várod, hogy végre elkezdhess dolgozni. Még egy olyan dolgod van hátra, ami elengedhetetlen a sikeres karrier érdekében: a béralku. Ne felejtsd ki ezt a lépést. Annyira fontos (és oly sokan felejtik ki), hogy erre építettem az üzletemet:

Egy coaching cég vezérigazgatójaként, ami arra specializálódik, hogy hogy szakmabelieket segít a tárgyalásokban, tudom, hogy valósak az akadályok. Ritkán tanítanak meg arra az iskolában, hogy hogyan folytassunk le egy tárgyalást. És én tudom, hogy ez milyen feszültségeket okozhat benned. Hiszen csak most hívtak meg, hogy dolgozz náluk, így attól félsz, hogy ha túl magas fizetést vagy járulékokat kérsz, azzal elidegeníted magad leendő munkaadódtól, épp mielőtt aláírnátok a szerződést.

Habár elég messze áll az igazságtól, ez az a gondolkodásmód, ami sokunkat tévútra vezet. A munkaadók elvárják tőled, hogy tárgyalást kezdeményezz. A tárgyalás mégis feszültséget vált ki sokunkból, kifejezetten azokból, akiknek nem sok tapasztalata van ezen a területen, azokban igencsak magas stresszreakciót válthat ki. Ezért ez az ötlépéses folyamat nagy segítségedre less a tárgyalásokban. Nem kell hozzá más csak egy kis felkészülés, egy kis bizalom, és, hogy megértsd, hogy ez egy kétoldalú dolog, amiből nem árt, ha mindkét fél boldogan távozik. Így csináld:

  1. Végezz kutatást.

Ha szétnézel a piacon, az nagy segítségedre lehet a későbbi bértárgyaláson. Támaszd alá valóságos és hiteles adatokkal az értékajánlatodat, mert a leendő munkaadód elvárja majd tőled, hogy tisztában legyél a szabadpiaci értékeddel.

A PayScale és a Glassdoor olyan szolgáltatások, amelyek ingyenes fizetésjelentést generálnak, hogy megnézhesd, hogy mennyit érnek a készségeid. A következő kritériumokat veszik figyelembe:

• Földrajzi elhelyezkedés • Tapasztalat (években mérve) • Pozíció megnevezése

Ha az ezredfordulós nemzedék tagja vagy és olyan a pozíciód megnevezése, mint például “fejlődés hacker” vagy ”boldogság igazgató”, és alig találsz adatokat, akkor lehet, hogy azt mondod majd magadban: “Nincs elég adat, hogy alátámasszam a szerepkörömet. Túl nagy újdonság.” Ha ez a helyzet, akkor se bosszankodj. Az alapján is tárgyalhatsz, hogy hogyan válaszolod meg a következő kérdést: Mennyi az értékem és mennyire fog megtérülni a belém való beruházás a cég számára?

Ebben a helyzetben kicsit nehezebb dolgod less, de kellő bizalommal és a leendő partnered felé való átlátszósággal együtt lehetséges. Ha ez egy új startup, akkor több mint valószínű, hogy nem sokat fognak tudni fizetni. De ahogy nő a vállalkozás és egyre sikeresebb lesz, remélhetőleg neked is többet tudnak majd fizetni. Írjatok egy megegyezést, amiben ez szerepel is. A mozgó skálájú fizetés teljesen megszokott dolog. Tekintve, hogy milyen kockázatot vállalsz, és, hogy alacsony a kezdő fizetésed, lehet, hogy tudtok tárgyalni arról, hogy részesedést kapj a cégből. Ne feledd, minden azon alapszik, hogy milyen hozzáadott értéket jelentesz a cég számára, és, ahogy mondani szoktam, minden dolog tárgyalóképes.

  1. Döntsd el, hogy mi a legalacsonyabb összeg, amit elfogadnál.

A kutatásod során meg fogsz állapítani egy –tól –ig összeget. Ebben benne lesz az a legalacsonyabb összeg is, amit hajlandó vagy elfogadni. Ez lesz az a pont, ahol elsétálsz.

Ez less az a pont, ami rögzíti az elvárásaidat a tárgyalások során. És, ha egy munkaadó ennél alacsonyabb összeget ajánlana, akkor az a feladatod, hogy megpróbáld megemelni. És, ha nem hajlandóak megemelni, akkor egyszerűen elsétálsz- ilyen egyszerű! A munkaadók azt a taktikát is szokták alkalmazni a lehető legalacsonyabb összeg megállapítására, hogy megkérdezik, hogy az előző munkahelyen mennyi volt a fizetésed. Ez azért jó taktika számukra, mert így kapnak egy körülbelüli összeget. (A különbség általában 10-20%)

A legtöbb ember azt hiszi, hogy kétféleképpen válaszolhat erre a kérdésre:

  1. Opció: "Ki kell adnom ezt az információt, mert nem akarok hátrányba kerülni és elesni az állástól. Még azt hiszik, rejtegetek valamit." Valójában egyáltalán nem vagy köteles kiadni ezt az információt. Ez a saját pénzügyi történelmet, és ennek így is kell maradnia. Kivételt képez persze, ha jutalékos iparágban dolgozol, de abban a pillanatban, hogy kiadod ezt az információt, jelentősen csökkented a tárgyalás sikerre való esélyét.

  2. Opció: "Egyszerűen csak hazudnom kell, és sokkal többet mondani, mint amennyit valójában kerestem, ugye? Ugyan hogyan jönnének rá a turpisságra? " Ez nem csak etikátlan, de illegális is lehet, és okot adhat arra, hogy később kirúgjanak, ha fény derül a hazugságra. Tényleg egy hazugságra akarod alapozni a munkáltató-munkavállaló kapcsolatot? Higgy nekem: nem éri meg.

A helyett, hogy bármelyik opciót választanád, fogalmazd át a kérdést úgy, hogy benne legyen a kutatásod és az értékajánlatod is:

“Nem érzem fairnek, hogy ki kell adnom ezt az információt. Azt elárulhatom, hogy $50,000 - $60,000 között mozog a pozíciók nagy része, amire pályáztam, és úgy gondolom, hogy ez megfelel annak a hozzáadott értéknek, amit a céghez hozni fogok. Mindezidáig úgy tűnt, hogy mind a kettőnknek megfelel minden. Ha egyetért velem, akkor nagyon szívesen folytatnám a beszélgetést, és a részleteket majd megbeszéljük, ha eljött az ideje. Mit gondol?”

Ezzel gyakorlatilag későbbre halasztod a kérdést. Amint megkapod az állásajánlatot, és biztos vagy abban, hogy el akarod fogadni, a munkáltatódnak minden szükséges ösztönző ereje meglesz arra, hogy egy jelentőségteljes beszélgetésbe kezdjetek a bér- és járulékokkal kapcsolatos elvárásaidról.

  1. Tudd, hogy kivel fogsz tárgyalni.

Az első dolog, amit el szoktam mondani az embereknek az az, hogy emberek kötnek üzleteket, nem pedig cégek. Az az ember fog igent vagy nemet mondani az ejánlatodra, akivel tárgyalsz, ugyanúgy, ahogy emberek interjúvoltak meg a korábbi fordulókban is.

Vegyük például azt az esetet, amikor a Disney megvette a Lucasfilmet.Itt az a fontos, ami a színfalak mögött történt, hiszen ez vezetett végül a $4.05 milliárd dolláros üzlethez. „Robert Iger, a Walt Disney vezérigazgatója szerint, aki egyébként híres Hollywoodban a tárgyalási képességeiről, Lucas-szal már 2011 óta folytattak tárgyalásokat, személyesen. Amikor a New York Times-nak arról nyilatkozott, hogy Lucas miért döntött úgy, hogy kiadja kezéből hagyatékát, csak annyit mondott: „Rengeteg bizalom kellett hozzá.”

Ezt a bizalmat körülbelül egy-másfél évbe telt kiépíteni. Ahhoz, hogy Igor és Lucas tető alá hozza a milliárddolláros megegyezést arra volt szükség, hogy bizalmat és önbizalmat építsenek ki mind a ketten. Végül ez segített tető alá hozni a megállapodást. Szóval mi köze van ennek a béralkudhoz?

Attól függetlenül, hogy egy HR-sel, a leendő főnököddel, vagy a vezetőség egy tagjával beszélsz meg kell értened az ő érdekeiket és korlátaikat is ahhoz, hogy bizalmat tudj kiépíteni a tárgyalások során. Tartsd észben a következőket:

• Lehet, hogy egy HR-es nem annyira tudja befolyásolni a leendő fizetésed mértéket, de lehet, hogy ő rugalmasabb lesz a járulékokkal és a cafeteriával kapcsolatban. • Lehet, hogy a leendő főnököd nem szeretné, hogy minden apró részleten szőrözz, de lehet, hogy ő rugalmasabb lesz a fizetésedet és más extra jövedelmeket illetően. • Egy vezetőségi tag lehet, hogy bőséges juttatásokat ajánl majd fel, részesedést a cégben, utazási térítéseket, de nekik az idő pénz, így minél hamarabb egy megegyezést akarnak majd elérni. • Érkezz felkészülten, és út közben építsd ki a bizalmat; talán ez az egyetlen dolog, amire szükséged van ahhoz, hogy egy olyan megegyezést érjetek el, ami boldoggá tesz.

  1. Emlékeztesd magad, hogy a tárgyalás olyan, akárcsak a tánc.

Mint minden táncban, itt is jó néhány olyan lépés van, aminek segítségével jó színben tüntetheted fel önmagadat, vagy a partneredet. Egy ember fog vezetni (több mint valószínű, hogy ez a jövőbeli munkaadód lesz), a másik pedig követni fogja őt (ez leszel te). Olyan lépésekkel a tarsolyodban kell megjelenned, amik nem csak téged, de táncpartneredet is boldoggá teszik.

Gondolj kreatívan azokra az ajánlatokra, amiket a munkáltatód ajánlhat fel neked. Ebbe beletartozik: rugalmas munkakezdés, több szabadnap, egyszeri bónusz a szerződés aláírásakor, előlépésre, tanulásra való lehetőségek, tanulmányi támogatás, edzőterem/ebédtámogatás.

Hogyha $65,000-os kezdő fizetést célzol meg, de a főnököd azt mondja, hogy maximum $62,500-t tudnak adni, akkor fogadd el, de keress olyan dolgokat, amik pótolni tudják ezt a veszteséget. Például: talán három hónap munkaviszony után kaphatsz egy egyszeri összeget, kb. $2,500-t szerződéskötéskor. Vagy kaphatsz egy egyszeri tanulmányi támogatást, szintén $2,500 értékben. 6 vagy 12 hónappal a munkakezdés után ismét felhozhatod a fizetésemelés témáját.

Amikor sarokba szorítanak, gondolj olyan ösztönző dolgokra, amik elégedettséggel tölthetnének el.

  1. Mindig a nagy képet nézd.

Eljutottál egészen idáig a folyamatban. Ne feledd: a lehetséges munkaadód nyilván azért tett neked ajánlatot, mert akar téged. Micsoda nagyszerű hír! Úgyhogy ne pazarold az idejüket olyan apróságokkal, amelyek valójában nem is fontosak neked. Mutasd meg, hogy te komolyan gondolod a dolgokat. Az egyik legnagyobb hiba, amit elkövethetsz az az, ha nem mondod meg leendő munkaadódnak, hogy számodra mi a fontos. Csinálj egy fontossági sorrended a számodra legkevésbé fontos dologtól a számodra legfontosabb dologig, és még a béralku elején közöld ezt a fontossági sorrendet munkáltatóddal. Ők sem fognak túl sok lépést tenni. Egy vagy két tárgyalás után úgy látják majd, hogy elég munkát fektettek a dologba, és adni fognak egy módosított ajánlatot. Kezdj mindig a számodra legfontosabb dolgokkal, hogy legyen idő mindent megbeszélni.

Úgy kell átlépned a küszöböt, hogy tisztában vagy azzal, hogy lehet, hogy nem kapsz meg mindent, amit akarsz. És ez teljesen rendben van! A felnőtt lét része, hogy észrevedd, amikor egy jó ajánlatot kapsz, és bízz az ösztöneidben. Egy ilyen jó ajánlatnak a része, ha lehetőséged van a későbbi előlépésre és fejlődésre, ha jó a munkakörnyezet, és, ha vonzóak a járulékok.

Tanuld meg felmérni, hogy mi a fontos számodra, hogy mikor engedhetsz el valamit, és, hogy hogyan teheted világossá, hogy mit akarsz a nélkül, hogy túl rámenős lennél.

A leendő munkáltatód sokkal jobban fog tisztelni, ha ezzel a hozzáállással jelensz meg és nem illeszkedsz bele azokba a közhiedelmekbe, amiket az ezredfordulós nemzedékről terjesztenek.

De az a legfontosabb, hogy a végeredménnyel mindenki elégedett legyen- főleg te.

Author
Margarita
2017. ápr. 14.
Our special project is a video interview of the interview!
Watch the video!
(Already 289 enthusiastic reviews!)
Oszd meg a barátaiddal:
Írj kommentet
Már regisztrált? Bejelentkezés
Nem kötelező, pipálja ki, ha értesítéseket szeretne kapni